ČP Ostrava 18-19.3.2023

I letos jsme vyjeli s našimi závodníky na jeden z největších turnajů u nás a to na Český pohár do Ostravy. Velká účast zahraničních závodníků naznačovala opět velkou konkurenci a také že to bylo znát na výsledcích. V některých vahách se čeští závodníci ani nedostali na stupně vítězů, takže už samotná účast je velkou zkušeností pro každého závodníka. Turnaje se zúčastnilo celkem 1394 závodníků ze 194 oddílů a 12 států Evropy.
V sobotu se na tatami ukázali naši starší dorostenci Dominik Jelének a Soňa Ondrašíková. Bohužel Dominik v prvním kole podcenil soupeřovu techniku Sankaku gatame a nechal se udržet. Následně se už ani do oprav nedostal. Soňa měla příznivý los a její soupeřka v prvním kolem nenastoupila. V druhém kole podlehla budoucí finalistce ze Slovenska a v opravách se bohužel také již neprosadila. Takže sobota byla s celkovou bilancí 0/3.
V neděli jsme přijeli s mladšími dorostenci a také s trochu většími nadějemi. Spíše sbírat zkušenosti z velkých mezinárodních závodů přijeli Matyáš Podhola a Nikolas Dostálek. Oba se bohužel nedokázali přes bojovný výkon dostat přes první kolo a oba se bohužel shodně ani nedostali do oprav. Jediná naše závodnice Veronika Zapletalová měla trochu smůlu. Jednak bylo vidět že nebyla ve své kůži, asi na ni lezla nějaká nemoc a také v prvním kole vychytala čtvrtou nasazenou a svou dlouhodobou rivalku, se kterou svedla jako obvykle vyrovnaný boj a podlehla v Golden score „opět“ na škrcení. V opravách byla velmi poznat její fyzická indispozice a ač byla soupeřka pratelná, tak do dalších bojů již nepostoupila.
Tři naše želízka v ohni nastoupila ve vahách -60kg a -66kg, které byly velmi silně obsazené s 57 a 45 závodníky. Z trojice Viktor Taft, Tomáš Kroča a Martin Mitáček se tentokrát moc nezadařilo Viktorovi, ten sice dokázal dvě utkání celkem s přehledem vyhrát, ale ve třetím bohužel doplatil na taktické chyby a možná i trochu smolně se "vyšidoval" a do oprav se už také následně nedostal. Ve stejné kategorii nastoupil i Tomáš a tomu se podařilo čtyřmi výhrami probojovat až do semifinále, kde doslova „narazil“ na ukrajinského závodníka, který mu uštědřil zranění nártu a Tom tento zápas následně prohrál. I přes značnou bolest nastoupil do zápasu o bronz a udělal dobře, bronzová medaile za to určitě stála. Martin jako poslední z trojice tentokrát dopadl nejlépe ze všech našich závodníků. Tentokrát mu sedlo všech prvních pět jeho soupeřů, které celkem suverénním výkonem a příkladným bojem hlavně na zemi dokázal porazit a svého přemožitele našel až ve finále. Tam narazil na silného ukrajinského závodníka a odvezl si z tohoto turnaje zasloužené stříbro.
Po turnaji ještě následoval tréninkový kemp, na který zůstali spolu s dalšími závodníky ze Zlínského kraje i naši. Tomáš se sice kvůli zranění z turnaje nemohl zúčastnit, ale Viktor Taft, Martin Mitáček a také Jakub Vidrman si pořádně mákli.